.jpg)
İstanbul Üniversitesi’nin ev sahipliğinde 13-14 Mayıs 2016 tarihinde dünyanın çeşitli ülkelerinden Türk Hukuk Tarihçilerinin katıldığı Uluslar arası Türk Hukuk Tarihi kongresi düzenlenmiştir. Kongreye fakültemiz Dekan Yardımcısı ve Hukuk Tarihi ABD başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet KILINÇ, Hukuk tarihi araştırma görevlileri Adem Çakır, A. Vefa Karataş, S. Betül Doğangüzel katılmışlardır.
Açılış konuşmasını Prof. Dr. Ahmet Mumcu’nun yaptığı kongreye Osmanlı Devleti’nin hüküm sürdüğü ülkelerin yanı sıra Türkî devletlerden de öğretim elemanları gelmiştir.
Kongre’de oturum başkanlığı da yapan Yrd. Doç. Dr. Ahmet KILINÇ ‘Osmanlı Devleti’nde Alternatif Uyuşmazlık Yönetimi Olarak Muslihûn: Osmanlı Arabuluculuğu’ başlıklı tebliğ sunmuştur. Klasik dönem Osmanlı devletinde sıklıkla görülen muslihunun uyuşmazlık taraflarının kendi iradeleri ile hukuki sorunlarını çözmelerine aracı olduğuna değinen Kılınç, alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin daha aktif bir şekilde kullanılabilmesi için toplumda uzlaşı kültürünün olması gerektiğini ve uyuşmazlığın her aşamasına bu yöntemlere başvurunun açık olmasının lazım geldiğini vurgulamıştır. “Osmanlı Devleti’nde İslam Miras Hukukuna Uymayan Tereke Paylaşımları üzerinde bir çalışma” başlıklı tebliği sunan Arş. Gör. Adem Çakır ise Osmanlı Devleti’nde zaman ve mekan bakımından geniş aralıklarda görülen bu farklı paylaşımların tümünü açıklayacak ortak bir gerekçe bulma hususuna odaklanmıştır. Buna göre, varisler aralarında sulh yapmak suretiyle terekeyi İslam miras hukuku hükümlerinde belirtilen oranlardan farklı şekilde (rızai taksim ile) paylaştırmaktadır.