Fakültemizde Avrupa Konseyi HELP Eğitimleri Açılış Töreni Gerçekleştirildi.

  • 11 Kasım 2021
  • 14:56
Fakültemizde Avrupa Konseyi HELP Eğitimleri Açılış Töreni Gerçekleştirildi.

Avrupa Konseyi tarafından sunulan HELP (Human Rights Education for Law Professionals - Hukuk Profesyonelleri İçin İnsan Hakları Eğitim Programı) açılış töreni, 9 Kasım tarihinde Fakültemizde gerçekleştirildi.


    Tören kapsamında bir konuşma gerçekleştiren Avrupa Konseyi HELP Birimi Başkanı Eva Pastrana HELP’i tanıttıktan sonra, verilen eğitimlerin online ve ücretsiz olmaları nedeniyle oldukça pratik olduklarını ve Avrupa’da bulunan en iyi uzmanlar tarafından hazırlandıklarını ifade etti.


    Pastrana’nın ardından söz alan Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Dairesi Başkanı Dr. Hacı Ali Açıkgül, öncelikle ülkemizin hukuk ve insan hakları konusunda gerçekleştirdiği ilerlemelerden bahsetti. Bu çerçevede, Yargı Reformu Strateji Belgesi ve İnsan Hakları Eylem Planının; insan hakları konusundaki farkındalığın artırılmasına ve bu konuya ilişkin eğitimlerin geliştirilmesine yer verdiğini ifade etti. Bu doğrultuda, HELP birimi ile yakın çalışmalarda bulunduklarını belirten Açıkgül; Avrupa Konseyine üye 47 ülke içerisinde en fazla HELP kullanıcısının Türkiye’de yer aldığını ifade etti. Gelinen noktada; halihazırda avukatlar, hâkimler ve savcılar için HELP kapsamında çalışmaların yürütüldüğünü; AYBÜ Hukuk Fakültesi ile de ilk defa hukuk fakültesi öğrencileri için bu eğitimlerin başlatıldığını belirtti.


    Törende bir konuşma gerçekleştiren Fakülte Dekanımız Prof. Dr. Hayri Bozgeyik, AİHS (Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi), ek protokolleri ve AİHM (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi) içtihatlarının neredeyse hukukun her alanını kapsadığını; bu nedenle AİHS hukukunu iyi bilmenin ve bu hukuku iyi uygulamanın, AİHM başvuruları bakımından hayati öneme sahip olduğunu ifade etti. Bu doğrultuda, her ne kadar maddi hukuk bakımından haklı da olsa; şekil şartlarını taşımayan bir başvurunun başarısız olacağının altını çizen Bozgeyik, HELP kapsamında verilen eğitimlerin bu noktada önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.


Ayrıca, zengin bir hak ve adalet sisteminin asırlardır kendi medeniyetimizde de yer aldığını ve “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” anlayışının medeniyetimizde hâkim olduğunu belirten Bozgeyik, Mecellede yer alan “Usûl esastan mukaddemdir” ilkesinin AİHS’in 6.maddesinde yer alan adil yargılanma hakkının bir buçuk asır önce kaleme alınmış hali olduğunu ifade etti. Bozgeyik; günümüzde insan haklarını ele alırken, 632 tarihli Veda Hutbesi ya da diğer iyi örnekleri bir kenara bırakarak hareket etmenin doğru olmayacağını belirterek, bir akademisyenin ayrım yapmadan her kaynaktan faydalanması gerektiğinin altını çizdi. Son olarak, “öncekiler” ve “sonrakilerin” temelden birbirine yabancı olduğunu söylemenin doğru olmayacağını; ancak hukuk alanında asırlar boyunca oluşan hukuk tecrübesinden sarfı nazar edildiğini ya da bu tecrübenin okunmadığını belirten Bozgeyik, pozitif insan haklarının geldiği noktayı kavrayıp öğretmek noktasında, HELP çalışmalarını oldukça faydalı gördüğünü ifade etti.


Dekanımızın ardından, Fakültemiz öğretim görevlilerinden Dr. Ebru Demir ile Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Dairesi Başkan Yardımcısı Muhammet Taha Büyüktavşan’ın birer sunum gerçekleştirdikleri tören, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.