Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
|

AYBÜ'den TÜSEB Destekli Proje

single

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Leyla Didem Kozacı’nın yürütücülüğünü üstlendiği, “Hayvan Deneylerini En Aza İndirmenin Bir Yolu Olarak Yapay Kan Damarları ile In Vitro Hassas Modellere Doğru Bir Geçiş” başlıklı bilimsel araştırma projesi, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından desteklenmeye hak kazanmıştır.

Yaklaşık 3 milyon TL bütçeye sahip proje, TÜSEB Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı B Grubu (Çağrı No: 2025-B-01) kapsamında fonlanmaktadır. Proje kapsamında, hayvan deneylerinin azaltılmasına yönelik yenilikçi ve bilimsel temellere dayanan çözümler geliştirilmesi hedeflenmekte olup, yapay kan damarları ve in vitro hassas modelleme alanlarında öncü çalışmalar yürütülmesi planlanmaktadır.

Projeye Dr. Ehsan Sanattalab, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Malzeme Mühendisliği /Biyomedikal Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Nimet Yıldırım Tirgil, Makine Mühendisliği/Biyomedikal Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Fatma Doğan Güzel, Elektrik–Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Ögr. Üye. Ahmad Salmanogli araştırmacı olarak destek verirken, Prof. Dr. Hüseyin Avcı (Eskişehir Osmangazi Üniversitesi) ve Doç. Dr. Berivan Çeçen (New Jersey Institute of Technology) projenin danışmanlığını yapacaktır.

Farklı disiplinlerin iş birliği ile yürütülecek olan bu proje, sağlık bilimleri ve mühendislik alanlarını bir araya getirerek ülkemizin bilimsel araştırma kapasitesine önemli katkılar sunmayı amaçlamaktadır. Aynı zamanda etik araştırma yaklaşımlarının güçlendirilmesine yönelik önemli bir adım niteliği taşıyan çalışma, alternatif deney modellerinin geliştirilmesine yönelik önemli bir örnek teşkil etmektedir.

Üniversitemiz araştırmacılarını tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.