Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve Sağlık-Sen iş birliğinde "Sağlıklı Türkiye Yüzyılında Sağlık Okuryazarlığı Sempozyumu" düzenlendi. Düzenlenen bu sempozyumda sağlık okuryazarlığının geliştirilmesine yönelik çalışmalar ele alındı.
Memur-Sen Genel Merkezi Toplantı Salonu’nda düzenlenen sempozyuma, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın, Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Cengiz Köseoğlu, Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammed Atak ve üniversite öğrencileri ile çok sayıda davetli katıldı.
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Cengiz Köseoğlu da konuşmasında, “Bugün sağlık okuryazarlığı konusunda bilgi birikimimizi derinleştirmek, bu alanda daha ileriye gitmek, somut ve etkili müdahaleler geliştirmek amacıyla bir araya geldik. Sağlık okuryazarlığı, bireylerin sağlıkla ilgili bilgilere ulaşması, bu bilgileri anlaması ve bu bilgileri sağlıkla ilgili kararlarında kullanabilmesi için gerekli olan zihinsel ve sosyal beceriler olarak almaktadır. Dolayısıyla sağlık okuryazarlığı, sağlığın korunması ve geliştirmesi süreçlerinde önemli bir role sahiptir. Bireylerin sağlık bilgilerini anlama ve uygulama becerisi arttıkça kendi sağlıkları üzerindeki kontrolleri de artar ve daha sağlıklı bir yaşam sürümü olasılıkları yükselir. Geçtiğimiz yıllarda yapılan çalışmalar, sağlık okuryazarlığı düzeyinin toplum sağlığı üzerindeki derin etkilerini açıkça ortaya koymuştur. Ancak bu alanda katettiğimiz mesafeye rağmen toplumun sağlık okuryazarlığı düzeyi halen istenilen düzeyde değildir. Bu sebeple toplumun sağlık okuryazarlığını geliştirmeye yönelik proaktif ve yenilikçi müdahalelerin doluşturması zorunlu hale gelmiştir. Buradan yola çıkarak bu sempozyum sağlık okuryazarlığına yönelik mevcut durumumuzu analiz etmek, aynı zamanda sağlık okuryazarlığını geliştirme yönelik kanıta dayalı etkili ve sürdürülebilir müdahale stratejileri geliştirmek ve uygulamak amacını gerçekleştirmektedir” ifadelerini kullandı.
Köseoğlu, topluma katkının üniversitelerin önemli bir görevi olduğunu vurguladı ve katılımcılara teşekkür etti.