Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Mimarlık ve Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından Kırsal Araştırmalar Merkezi-Çubuk (KAM-Çubuk) kurulmuştur

Merkez gelişen teknolojiyi ve bilgiyi kullanmanın yanı sıra, yerel değerleri göz önünde bulunduran, yeni teknolojiler ve bilgiler üretebilecek nitelikli insan gücünün yetişmesine katkıda bulunmak amacı taşıyan, sürdürebilir kırsal mirası koruma ve kalkındırmayı hedeflemiştir.
Mimarlık, kırsal miras, tarım, yerel gıda, endüstri, sağlık, çevre, inşaat ve altyapı başta olmak üzere birçok sektöre odaklanan çoklu bilgi alanlarında çalışacak olan araştırma geliştirme merkezi üniversitemizin ve yerel paydaşların toplandığı ve birlikte ürettiği fiziksel ve düşünsel bir buluşma yeri olarak bölgemiz için yaşayan bir laboratuvar olmayı amaçlamıştır.

Bu minvalde üniversitemiz ile en büyük paydaşlardan olan Çubuk Belediyesi arasında iş birliği ortamı oluşturulmuştur. KAM-Çubuk için gerçekleştirilen buluşmada AYBÜ'nün farklı bölümlerinden öğretim elemanları ve öğrencilerin de katılımı ile Çubuk Belediyesi tarafından araştırma merkezine faaliyetlerini yürütmek üzere tahsis edilen tarihi Mazhar Bal Konağı ziyaret edilmiştir. Ziyarette AYBÜ ile Çubuk Belediyesi arasındaki protokol belediye yönetim binasında imzalanmıştır. İmza töreninde Mimarlık bölümü 4. Sınıf öğrencisi Talha Ulaş tarafından KAM-Çubuk’un tanıtımı, ardından Çubuk Belediyesi Başkanı sayın Av. Baki Demirbaş ve Rektörümüz sayın Prof. Dr. İbrahim Aydınlı tarafından sürece yönelik beklentileri içeren konuşmalar gerçekleştirilmiştir.