AYBÜ'de İslam Medeniyetinde Alimler-Mehmet Emin Er Sempozyumu düzenlendi

AYBÜ İslami İlimler Fakültesi'nde, Mehmet Emin Er'in vefatının 8. yılı dolayısıyla yapılan sempozyumun açılış oturumuna, torunları Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve Mehmet Nezir Gül, Rektör Prof. Dr. İbrahim Aydınlı, İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ünal, eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Mehmet Emin Er'in oğlu İbrahim Halil Er ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür eden İbrahim Halil Er, Mehmet Emin Er'in İslam alimleri arasında yer aldığını ifade etti. Her alimin bir miras olduğunu söyleyen Er, babasının Ankara'da bulunduğu dönemde ilahiyat fakültesi öğrencilerine ders verdiğini anlattı.

"Hayatı boyunca ilim yolculuğunu sürdürdü"

Daha sonra sempozyumun ilk oturumuna geçildi. AYBÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Aydınlı başkanlığındaki oturumda konuşan Mehmet Nezir Gül, imkanların sınırlı olduğu dönemde ilim aşkının Er'i durdurmadığını belirtti. Mehmet Emin Er'in küçük yaşlardan itibaren ilim tahsil ettiğini anlatan Mehmet Nezir Gül, çobanlık yaptığı yıllarda da ilme merakı devam eden dedesinin taşlar üzerine yazılar yazdığını dile getirdi. Mehmet Nezir Gül, dedesinin birçok eser okuduğunu, bunları çevresinde bulunanlara da anlattığını söyledi. Bazı alimlerin Mehmet Emin Er için "Bu çocuk alim olur." değerlendirmesinde bulunduğunu belirten Mehmet Nezir Gül, Mehmet Emin Er'in 20 saat yürüyerek ilim öğrenmek için bazı kişilerle görüşmeye gittiğini kaydetti. Dedesinin bir dönem tahsil için Suriye'de bulunduğunu belirten Mehmet Nezir Gül, Mehmet Emin Er'in hayatı boyunca ilim yolcuğunu sürdürdüğüne işaret etti.

"İlimle ahlakı hayatında birleştirdi"

Eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ise Mehmet Emin Er'in ilimle irfanı, ilimle hikmeti birleştirdiğini söyledi. Mehmet Emin Er'in hayatının her anında ilmin olduğunu dile getiren Görmez, Mehmet Emin Er'in dünyayı ve İslam ümmetinin durumunu takip ettiğini kaydetti. Görmez, Er'in bir ameliyattan çıktıktan sonra Suriye'deki son durumu sorduğunu ve "Suriye'de insanlar ölmesin." dediğini aktardı.

"İlimle ülkeye, insanlığa faydalı olma yönünde tavsiyeleri vardı"

Açılış oturumunun sonunda konuşan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ise dedesi Mehmet Emin Er'in vefat ettiği ana kadar yazılar yazdığını ve okuduğunu söyledi. Dedesinin ilmi merkeze aldığını dile getiren Abdulhamit Gül, "Her zaman ilimle ülkeye, insanlığa faydalı olma yönünde tavsiyeleri vardı." ifadesini kullandı. Bakan Gül, sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.