Öğrencilerin Mazaret ve Devamsızlıkları

  • 18 Nisan 2013

Öğrencilerin ders ve uygulamalara devamları ile hangi hallerde mazeretli sayılacaklarına ilişkin esaslar Üniversite Senatosunun 11.02.2013 tarihli toplantısında aşağıdaki şekliyle kabul edilmiştir.

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ  

ÖĞRENCİLERİN HANGİ HALLERDE MAZERETLİ SAYILACAĞINA DAİR HAKLI VE GEÇERLİ MAZERETLERLE İLGİLİ ESASLAR

 

Üniversitemiz öğrencilerinin hangi hallerde  mazeretli sayılacağı , hangi hallerde ek sınav  hakları verileceği ilgili mevzuat hükümlerine göre düzenlenerek aşağıda belirtilmiştir.

1. MAZARETLERLE İLGİLİ KURALLAR

 

  • Mazeretleri kabul edilen öğrencilerin mazeret süreleri devamsızlıktan sayılacak, mazeretli süreler için sadece mazeret sınavı hakkı verilecektir. ( Madde 2/ e  bendini kapsayan hallerde kanun gereği öğrencilerin bu süreleri devamsızlık sürelerinin hesaplanmasında dikkate alınmaz )
  • Tüm öğrenciler  teorik derslerin en az %70’ine, uygulamalar, laboratuar ve benzeri               çalışmaların en az %80’ine devam etmek zorundadır. Bir yarıyılda  öğrencinin mazeretli devamsızlık süresinin , belirtilen  devamsızlık sınırlarını geçmesi durumunda   Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği hükümlerine göre öğrencinin başvurusu aranmaksızın, o yarıyıl için öğrencinin ilgili yönetim kurulunun kararıyla kaydı dondurulmuş  sayılır.
  • Tüm mazeretler, mazeret süresinin bitiminden itibaren en geç beş iş günü içerisinde  ilgili birime resmi belgeyle bildirilmek zorundadır.
  • Mazeretlerle ilgili belgeleri; Yabancı Diller Yüksekokulu  Hazırlık Sınıfına devam eden öğrenciler Yabancı Diller Yüksekokulu  Müdürlüğüne, Lisans Programlarına kayıtlı öğrenciler
    Fakültelerine, Lisansüstü Programlara kayıtlı öğrenciler  ise Enstitülerine teslim edeceklerdir.

2. MAZERETLER

a) Sağlıkla İlgili Mazeretler

Öğrencilerin sağlık sorunları ile ilgili aldıkları istirahat raporlarının tümü, ilgili akademik birimin yönetim kurulu tarafından, ilgili mevzuat ve usullere göre düzenlenip düzenlenmediği gözetilerek değerlendirilip onaylandıktan sonra kabul edilir. Tereddüt halinde Üniversitemiz Tıp Fakültesi Hastanesi hakem kurum olarak görev yapar.

Öğrencilerin sağlık raporu ile mazeretli sayılabilmeleri için sağlık raporlarının ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak verilmiş olması gerekir. Ancak, ayakta tedaviye ilişkin 5 (beş) günden az sağlık raporuna dayalı mazeretler kabul edilmez. Öğrenciler raporlu oldukları süre içinde derslere ve sınavlara giremezler. Bu durumda girmiş oldukları derslerin yoklamaları ve sınavlardaki notları geçersiz sayılır.

 Öğrencilerin mazeretli sayılmasına, mazeretlerini belgelemek koşuluyla ilgili yönetim kurulunca karar verilir ve mazeret sınavı hakkı tanınır.

b) Yakın Akrabaların Ağır Hastalıkları veya Ölümleri

1. Yakın Akrabaların Ağır Hastalığı: Birinci derecede yakın akrabaların, anne, baba, kardeş, eş ve çocuğunun ağır hastalığı halinde, bakacak başka kimsesinin bulunmaması  ve öğrencinin yakınlarına bakmak zorunda olduğunu  belgelemesi ve ilgili yönetim kurulunca uygun görülmesi halinde en fazla 10 gün için mazeretli sayılır ve öğrenciye mazeret sınavı hakkı verilir.  Bu durumlarından dolayı öğrenimine ara vermek isteyen öğrencilerin kayıt dondurma talepleri ilgili yönetim kurulu tarafından değerlendirilir.

2. Öğrencinin yakınlarından birinin sınava girmesini engelleyecek bir tarihte vefatını belgelemesi ve ilgili yönetim kurulunda uygun görmesi şartıyla yakının ölüm tarihinden itibaren en fazla 10 gün  için mazeretli sayılır ve öğrenciye mazeret sınavı hakkı verilir.

c) Doğal Afetler

Yörenin en büyük mülki amirince verilecek bir belge ile belgelenmiş olması koşuluyla, doğal afetler nedeniyle öğrencinin sınava girememesi  halinde   ilgili yönetim kurulunun onayı ile öğrenciye mazeret sınavı hakkı verilir.

ç) Tutukluluk

Öğrencinin öğrencilik sıfatını kaldırmayan veya Yükseköğretim Kurumları Disiplin Yönetmeliği gereği öğrencinin ilişiğinin kesilmesini gerektirmeyen tutukluluk nedeniyle öğrenimine ara vermek isteyen öğrencilerin bu talepleri ilgili yönetim kurulunca değerlendirilir  ya da isteği halinde öğrenciye mazeret sınavı hakkı verilir.

d)  Resmi görevlendirmeler   

Öğrencilerin Yıldırım Beyazıt Üniversitesini temsil etmek amacıyla katıldığı resmi organizasyonlarda geçirdiği süreler için mazeretli olarak kabul edilmesi ilgili yönetim kurulu tarafından  kararlaştırılır ve öğrenciye mazeret sınavı hakkı verilir.

e) Spor Müsabakaları

21/5/1986 tarihli ve3289 sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Teşkilat Kanunun 29 uncu maddesine göre yurtiçinde ve yurtdışında ki müsabakalar ve bunların hazırlık çalışmalarına katılmaları (önceden başvuruda bulunmak şartıyla ve rektörlük tarafından uygun görülerek  görevlendirilmesi) halinde  öğrenciler bu süre içerisinde  giremedikleri dersler ve sınavlar için mazeretli ve izinli sayılırlar.

f) Ailevi ve   Ekonomik Nedenler

Ailevi ve Ekonomik nedenlerle öğrenime ara vermek (kayıt dondurmak) isteyen öğrencilerin bu talepleri; Hazırlık Sınıfı öğrencilerinin akademik ders yılı başında, bölüm öğrencilerinin ise her yarıyıl başında, müracaat etmeleri ve durumlarını belgelemeleri halinde ilgili yönetim kurulunca görüşülür ve  karara bağlanır.

g) Tayin ve Görevlendirme

Asker veya sivil resmi görevi olan öğrencilerin bağlı oldukları kuruluşlarca kayıtlı oldukları fakülte veya yüksekokulun bulunduğu şehrin dışına tayinleri veya görevlendirmeleri durumunda mazeretli sayılma veya kayıt dondurma isteklerinin uygun görülüp görülmeyeceğine, belgelemeleri koşuluyla ilgili yönetim kurulunca karar verilir.

ğ) Diğer Haller

Fakülte/yüksekokul yönetim kurulunun mazeret olarak kabul edeceği ve Üniversite Yönetim Kurulunca onaylanacak diğer haller.