AYBÜ İslami İlimler Uygulama ve Araştırma Merkezi
İmam Mâlik Okumaları Atölyesi
Kıymetli Arkadaşlar,
Mevcut talepler ve hissedilen ihtiyaç neticesinde bu dönem bir “Atölye Grubu” oluşturmayı planlıyoruz.
Bilindiği üzere erken dönem İslam ilim geleneğinin teşekkül sürecinde belirleyici rol oynayan isimlerden biri İmam Mâlik b. Enes’tir (ö. 179/795). Onun ilmî faaliyeti, yalnızca bireysel bir hadis ve fıkıh birikimini değil, aynı zamanda Medine merkezli bir ilmî otorite anlayışını, rivayet ile amel arasındaki ilişkinin metodolojik temellerini ve fıkhî düşüncenin kurumsallaşma sürecini temsil etmektedir. Özellikle el-Muvatta’ etrafında şekillenen rivayet anlayışı, sahabe ve tâbiûn pratiğine verilen epistemik değer ve amelu ehli Medine kavramı, hadis ile fıkıh arasındaki sınırların henüz keskinleşmediği bir dönemin düşünce dünyasını anlamak açısından önemli bir zemin sunmaktadır. Bu çerçevede İmam Mâlik hem hadis ilminin erken teşekkülünde hem de fıkhın normatif yapısının oluşumunda kurucu bir referans noktası olarak öne çıkmakta; onun ilmî mirası, sonraki süreçte ortaya çıkan tartışmaların anlaşılmasında vazgeçilmez bir yerde durmaktadır.
Bu vakıa gözetilerek, 2025-2026 akademik yılı bahar dönemi için atölye başlığımız “İmam Mâlik Okumaları” olarak belirlenmiştir.
Amaç ve Kapsam
Atölyemiz, İmam Mâlik ve ilmî mirası üzerinden oluşum dönemi İslam düşüncesini tanıtmayı ve bu alanda teşekkül eden birincil literatürü yakından tetkik etmeyi amaçlamaktadır. 10 hafta sürecek program boyunca katılımcılar:
• İmam Mâlik’in el-Muvatta’ından seçme pasajları okuyacak,
• Konuyla ilgili çağdaş akademik literatürden öne çıkanları tanıyacak,
• Küçük ölçekli araştırmalar yapıp, projeler geliştirecek,
• Akademik okuma ve eleştirel düşünme kültürünü tecrübe edecektir.
Çağdaş literatürden okuma metinlerinin seçileceği konu başlıkları şöyledir:
• Biyografik Çalışmalar
• Muvatta’ın Tarihlendirme Tartışmaları
• Muvatta’ın Kaynakları
• Muvatta’ -Tasnif, Muhteva, Yöntem-
• Muvatta’ ve Usûl Tartışmaları
• Muvatta’ ve Furû‘ Tartışmaları
• Muvatta’ ve Hadis Tartışmaları
• İmam Mâlik, Muvatta’ ve Diğer İlimler
• Tenkit ve Mukayese Çalışmaları
• Muvatta’ın Nakli, Nüshaları ve Yayılışı
• Muvatta’ın Erken Literatüre Kaynaklığı
• Muvatta’ Şerhleri
Katılım ve Başvuru
• Atölye 2025-2026 bahar döneminde yüz yüze gerçekleştirilecektir.
• İlk toplantının 23 Şubat haftasında seçilen bir günde yapılması planlanmaktadır. Saat olarak öğle araları veya ders bitimi düşünülmekle birlikte nihai karar, katılımcıların çoğunluğunun tercihine göre netleşecektir.
• Katılımcılar, başvuru formunu dolduran adaylar arasından belirli kriterler ve kontenjan dâhilinde seçilecektir.
• Başvuru sonuçları e-posta yoluyla bildirilecektir.
Son Başvuru Tarihi: 20 Şubat 2026 (Cuma)
Tüm ilgili arkadaşların başvurarak atölyeyi zenginleştirmelerini; böylece ortak bir öğrenme ve üretme kültürünün gelişmesine katkı sunmalarını temenni eder, başvurularınızı bekler, başarılı bir dönem dileriz.
Yürütücüler:
Arş. Gör. Hasan Selek
Arş. Gör. Musa Eşit
Not: Atölyenin sonunda başarılı bulunan katılımcılara AYBÜ İslami İlimler Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından katılım sertifikası verilecektir.