Göç Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi
|

"Deprem Sonrası Göç ve İnsan Hareketlilikleri: Durum Değerlendirme Raporu" güncellendi

single

Merkez müdürümüz Doç. Dr. Ali Zafer Sağıroğlu, Araştırma Görevlisi Ramazan Ünsal ve Furkan Özenci tarafından hazırlanan ve ilk versiyonunu 1 Mart 2023 tarihinde yayımladığımız Deprem Sonrası Göç ve İnsan Hareketlilikleri: Durum Değerlendirme Raporu güncellendi ve genişletildi. 6 Şubat 2023 tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından bölgedeki genel durum ve deprem bölgesinden diğer illere olan göç ve insan hareketliliğine dair hazırlanan raporda deprem bölgesinden diğer illere olan öğrenci hareketliliği, uluslararası öğrenci nüfusu, deprem bölgesindeki Suriyeliler, depremin Suriye’deki etkisi, Suriye, Yunanistan ve Bulgaristan sınırlarındaki hareketlilik konuları ele alınmıştır.

Takdim:

"AYBÜ-GPM olarak ilk versiyonunu 1 Mart 2023 tarihinde yayımladığımız Deprem Sonrası Göç ve İnsan Hareketlilikleri: Durum Değerlendirme Raporu’nun güncel ikinci versiyonunu yayımlamak aradan geçen zaman içindeki gelişmeler nedeniyle bir ödeve dönüştü. Gerek güncellenen sayılar ve veriler gerekse kamu politikalarına yönelik yeni tartışmalar ışığında geliştirilen öneriler ortaya çıktı. Bu rapor konunun her yönüne dair bir iddia taşımasa da göç ve insan hareketlilikleri açısından bütüncül bir perspektif ortaya koymayı amaçlamaktadır. Gerek dağınık olan bilgilerin bir araya getirilmesi gerekse bu bilgilerin sevk edeceği istikametlere dair bir motivasyon oluşturması amacı ile hazırlanan raporun ikinci versiyonun hem konu üzerine yapılan tartışmalara bir zemin oluşturması hem de geliştirilecek kamu politikalarına bir katkı sunması temenni edilir."

Rapordan;

"Depremlerin etkisi çok geniş bir alanı kaplamakla beraber yıkıcı ve akut etkisinin 11 şehir üzerinde yoğunlaştığı görünmektedir. Bu şehirlerden dördü (Adana, Gaziantep, Hatay ve Şanlıurfa) iki milyonun, ikisi (Diyarbakır ve Kahramanmaraş) ise bir milyonun üzerindeki şehirlerdir. Depremin doğrudan yıkıcı etkisinin hissedildiği illerde kayıtlı görünen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı nüfusu 14.013.196’dır. Bu sayı 85.279.553 olan Türkiye nüfusunun %16,43’üne tekabül etmektedir ve Türk nüfusunun 1/6’sının depremden doğrudan etkilendiğine işaret etmektedir. Diğer taraftan deprem bölgesinde yaşayan toplam nüfusun içerisinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan çeşitli statülerdeki yabancı uyrukluların varlığı da göz ardı edilemeyecek seviyededir. Yapılan tartışmalarda bölgedeki yabancı nüfusun varlığı genel olarak ihmal edilmektedir.

Göç İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan resmi rakamlara göre kayıtlı olarak Türkiye’de geçici koruma statüsünde ikamet etmekte olan Suriyelilerin sayısı 1.738.035’tir. Bu sayı Türkiye’deki geçici koruma kapsamındaki (GKK) tüm 3.500.964 Suriyeli nüfusunun %49,64’üne karşılık gelmektedir. Ayrıca buna ek olarak çeşitli statülerde bölgede ikamet izni ile mukim görünen 33.159 yabancı uyruklu kişi daha Göç İdaresi Başkanlığının istatistiklerinde yer almaktadır. Bu sayı Türkiye’deki ikamet izni ile bulunan yabancı uyruklu toplam nüfusun (1.354.707) içinde %2,45’lik bir kesimine karşılık gelmektedir. Türkiye’de tüm geçici koruma ve ikamet izinli uluslararası göçmen nüfusunun (4.855.671) %36,48’inin depremden etkilenen bölgede olduğu bir tablo ortaya çıkarmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarıyla birlikte her türden statüden bölgedeki nüfus değerlendirildiğinde 15.784.390 kişinin depremden etkilendiği söylenebilir. Oransal olarak bu Türkiye’deki bilinen insan mevcudiyetinin %17,51’ine karşılık gelmektedir."

Rapora erişmek için tıklayınız.