İçeriğe atla

Üniversitemiz Araştırma Üniversitesi Hedefini Dış Paydaşlarıyla Değerlendirdi

  • 09 Ekim 2026
  • 12:53
aybü dış paydaş toplantısı
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, kamu kurumları, sanayi kuruluşları ve sivil toplum temsilcilerini Dış Paydaş Danışma Kurulu Toplantısında bir araya getirdi. 7 Ekim 2026 tarihinde gerçekleştirilen toplantıda Üniversitemizin mevcut durumu, stratejik plan hedefleri ve araştırma üniversitesi olma yolundaki çalışmaları ele alındı; öğrencilerin mesleki yetkinliklerini ve mezunların istihdam olanaklarını güçlendirecek iş birliği fırsatları değerlendirildi.

Toplantı, AYBÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Cengiz KÖSEOĞLU’nun açış konuşması ve Kalite Koordinatörü Prof. Dr. Ahmet Salih YİĞİT’in tanıtım sunumuyla başladı. Rektörümüz, kalite çalışmalarının bir zorunluluğun ötesinde, Üniversitemizin kalite kültürünün bir parçası olarak yürütüldüğünü belirterek araştırma üniversitesi olmanın AYBÜ için vazgeçilmez bir hedef olduğunu vurguladı. Esenboğa’da faaliyete geçen Teknopark, güneş enerjisi ve hidrojen alanlarında kurulan uygulama merkezleri ile araştırma altyapısını güçlendirmeye yönelik çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Öğrencilerimizin mezuniyet sonrasında iş hayatına daha donanımlı katılmalarını önemsediklerini ifade eden Rektörümüz, katılımcılara “AYBÜ öğrencilerinin mezun olduklarında daha yetkin ve iş hayatında daha güçlü olmaları için, sizin deneyiminizden ve kurumunuzun imkânlarından birlikte nasıl yararlanabiliriz?” sorusunu yöneltti. Öğrencileri, çalışacakları sektörlerde başarılı olacak ve Türkiye’nin önemli sektörlerinde aranan kişiler hâline gelecek şekilde yetiştirmeyi hedeflediklerini belirten Rektörümüz, toplantıda paydaşların görüşlerini özellikle üç soru etrafında paylaşmalarını istedi: “Mezunlarımız hangi becerileri kazanmalı?”, “Eğitimimizde neyi geliştirmeliyiz?” ve “Birlikte hangi somut çalışmayı başlatabiliriz?”

Toplantıya Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Akın AKTAŞ, Prof. Dr. Abdullah YILDIZ ve Prof. Dr. Hüseyin TUTAR, Genel Sekreter Dr. Öğr. Üyesi Mümin ŞEN ile Kalite Koordinatör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Engin ŞENER de katıldı.

Paydaşlardan İş Birliği Önerileri

Türkiye Ulusal Ajansı Başkanı İlker ASTARCI, Türk üniversitelerinin uluslararası yükseköğretim fuarlarına katılımı ve Erasmus+ kapsamındaki destekler hakkında bilgi vererek proje hazırlık süreçlerinde danışmanlık desteği sunmaya hazır olduklarını ifade etti. TUSAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İbrahim USLAN, dış kaynaklı ve disiplinler arası projelerin önemine dikkat çekerken TUSAŞ Mühendislik Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Atilla DOĞAN, Üniversitemizin güçlü olduğu uzmanlık alanlarının belirlenmesini ve iş birliklerinin bu alanlarda yoğunlaştırılmasını önerdi.

Türkiye İş Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Mustafa IŞIK, üniversitelerle yürütülen istihdam ve mesleki eğitim programlarını aktararak AYBÜ ile iş birliğini artırmak istediklerini belirtti. İŞKUR Danışmanı Sevilay YILMAZ KARAGÖZ ise öğrencilerin kurumla mezuniyet sonrasında değil, eğitimleri devam ederken tanışmasının önemini vurguladı. Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı Mehmet ARABACI, mezunların istihdamına ilişkin verilerin kurumlar arası iş birliğiyle derlenerek resmî istatistik niteliği kazanabileceğini ifade etti.

Adalet Bakanlığı Yüksek Müşaviri ve Adalet Akademisi Eski Başkanı Muhittin ÖZDEMİR, avukatların mesleki uygulamalarına yönelik lisansüstü programlar geliştirilmesini önerdi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr. İlker Murat AR, TÜBİTAK’ın bilim ve toplum programlarına dikkat çekti. Memur-Sen Genel Sekreteri ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk DOĞAN, Üniversitemizin son dönemde kaydettiği ilerlemeye değindi. Milli İstihbarat Akademisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Celal ERBAY, yayın ve proje çalışmalarının teşvik edilmesi ile yapay zekânın derslere entegre edilmesine ilişkin önerilerini paylaştı. Teknopark Ankara Genel Müdür Yardımcısı Halilcan GÜNGÖR ve Bahtiyar ÖZTÜRK ise staj imkânları ve öğrenci topluluklarına sağlanan sponsorluk destekleri hakkında bilgi verdi.

Toplantının sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Ali Cengiz KÖSEOĞLU, görüş ve önerileriyle Üniversitemizin çalışmalarına katkı sunan katılımcılara teşekkür ederek paydaş desteğinin ve iş birliklerinin artarak devam etmesini temenni etti.

dış paydaş toplantısı