AYBÜ tarafından Ankara Savaşı'ndan kalma mezarlar olduğu tahmin edilen alanlar tespit edildi

  • 09 Ekim 2023
  • 22:43
AYBÜ tarafından Ankara Savaşı'ndan kalma mezarlar olduğu tahmin edilen alanlar tespit edildi

AYBÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sıddık Çalık, 1402'de Çubuk Ovası'nda gerçekleşen ve 30 ila 40 bin askerin hayatını kaybettiği savaşın izlerini yansıtan toplu mezarlar olduğu tahmin edilen alanlar tespit edilmiştir.

Ankara Savaşı'nın Çubuk Ovası'nda yaşandığını gösteren birçok tarihi söylence ve tarihi veri elde edildiğini belirten Çalık, toplu mezar olabilecek alanlarının tespit edilmesiyle birlikte, savaşın bu coğrafyada gerçekleştiğini ortaya koyacaktır.

"Ankara Savaşı Tespiti" projesi kapsamında yürütülen çalışmada savaşın alanının belirlendiğini anlatan AYBÜ Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Albayrak, "2022 yılında Çubuk ilçesinin 15 köyünde yüzey araştırması yaparak 1402 Ankara Savaşı’na ait arkeolojik verileri topladık. Şu anda Çubuk ilçesinin Kutuören köyünde tespit ettiğimiz şehit mezarlığı olduğunu düşündüğümüz bir alanda arkeolojik çalışmalarımıza başladık." dedi.

AYBÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahattin Çelik, "Eski zamanlarda burada Kayra isminde bir köy varmış. Şimdiki köyün yaklaşık olarak 3 kilometre kuzeyinde bulunuyor. Savaşta burada pek çok insanın şehit olduğunu ve dolayısıyla da buraya şehitlerle ilgili bir mezarlık yapılmış olduğunu tahmin ediyoruz. Bu bölgelerde Ankara Savaşı’yla ilgili çok sayıda delil bulana kadar bu tür kazılarımız devam edecektir." ifadesini kullandı.

Çubuk Kaymakamı Adem Keleş, Belediye Başkanı Baki Demirbaş ve AYBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Orçan, toplu mezar tespit edilen alanı ziyaret ederek, yetkililerden çalışma hakkında bilgi aldı.

Kaymakam Keleş, kazı sonunda savaşla ilgili birçok bilinmeyenin aydınlanacağına inandığını ifade etti. İki yıllık bir çalışmanın ardından ilk toplu mezarın bulunduğunu vurgulayan Keleş, "Bu tarihimiz açısından önemli bir gün." diye konuştu.

Çubuk Belediye Başkanı Demirbaş ise çalışmaların Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Çubuk Kaymakamlığı ve Çubuk Belediyesinin katkılarıyla yürütüldüğünü belirterek, "Kazı çalışmalarında insan iskeletleri ve savaş aletleri yavaş yavaş çıkmaya başladı. İnşallah tüm çalışma bittiğinde bir müze çalışmasına başlarız. Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından Ankara Savaşı’nın geçtiği alanın tescili de yapılmış olacak." bilgisini paylaştı.