Hippoterapi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Merkez Müdürü Öğretim Görevlisi Bilal Gökdere öncülüğünde, Müdür Yardımcısı Öğretim Görevlisi Fizyoterapist Emine İpek Halatçı ile depremden etkilenen vatandaşlarımıza yönelik terapi amaçlı binicilik hizmeti sunmaya başladı. AYBÜ Esenboğa yerleşkesinde Esenboğa ve Çubuk Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında kalan depremzedelere, bireysel gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla at terapisi sunuluyor.
Depremler, insanlar üzerindeki fiziksel ve psikolojik etkileriyle bilinirler. Depremden etkilenen insanların travmalarını ve ruhsal durumlarını iyileştirmek için birçok farklı yöntem kullanılır. Atlı terapi de bu yöntemlerden biri olarak bütün duyulara ve yaşam alanlarına hitap eden bir yöntem olarak bilinmektedir.
Atların insanların psikolojik durumlarını olumlu yönde etkilediği bilinir ve at terapisi depremden etkilenen insanların travmalarını, ruhsal ve sosyopsikolojik durumlarını iyileştirmeyi amaçlar. At binmek, depremden etkilenen insanlara özerklik duygusu, problem çözme becerileri ve kontrol hissi sağlar. Atlarla kurulan yakınlık, sosyal iletişimi ve kendine güven duygusunu geliştirir ve yaşama sevincini artırır. Biniciliğin yanı sıra atın bakımı, atla gezinti, serbest dolaşan bir at ile yerde çalışma, at üzerinde hareket kişide solunum sisteminin daha düzenli çalışmasına yardımcı olur ve bu da kişide gevşeme duygusunu kazanmaya yardımcı olur.
Hippoterapi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde deprem mağdurlarına yönelik atlı eğitimin odak noktası, binicilik eğitimi olmamasına rağmen, atın birçok farklı kullanımı sayesinde çocuk, genç ve yetişkinlerin bireysel gelişimine katkı sağlamaktadır. Bu nedenle üniversitemiz olarak depremden etkilenen çocukların bu süreci en kısa sürede atlatmalarına yardımcı olmak amaçlanmaktadır.