Siyasal Bilgiler Fakültesi
|

SBF Buluşmaları 49 Türkiye Ekonomisi:Güncel Sorunlar Programımız Gerçekleşmiştir.

single

Türkçe çevirisi. Türkçe çevirisi. 

49. SBF Buluşmaları: Türkiye Ekonomisi: Güncel Sorunlar

Fakültemiz tarafından düzenlenen geleneksel SBF buluşmalarının 49’ncusu “Türkiye Ekonomisi: Güncel Sorunlar ” başlığıyla salgın koşulları sebebiyle dijital platformlar aracılığıyla 25.03.2021 tarihinde gerçekleşmiştir.

Programımız Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdal Tansa Karagöl’ün açılış konuşmasıyla başlamıştır. Prof. Dr. Karagöl, burada yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin gündemine bakarak tartışılması gereken çok önemli başlıklar olduğunu belirtti. Bunlar Merkez Bankası bağımsızlığı, Merkez Bankası başkanında ani bir değişim, faiz tartışmaları, döviz kurunun oynaklığı, sermaye girişi vb.

Toplantının davetli konuşmacısı olarak Prof. Dr. İbrahim Güran Yumuşak, Türkiye Ekonomisinin güncel sorunlarını değerlendirdi. Bu bağlamda Türkiye'nin dış politika tercihlerine dikkat çekti. Dış politika tercihleri ve Türkiye ekonomisine doğrudan etkisi göz ardı edilmemelidir. Günümüzde, Türkiye'nin ekonomik sıkıntılarının çoğu, bölgesel meselelere yönelik bu tercihlerden ve Türk ekonomisine yönelik yaptırım tehdidinin devam etmesinden kaynaklanmaktadır. Prof. Dr. İbrahim Güran Yumuşak faiz tartışmalarına da değindi. Yüksek faiz oranları yabancı sermayeyi çekmek için önemli olsa da ülke ekonomisine getirdiği riskler de vardır. Aynı zamanda, artan faiz oranı üretim maliyetlerinin artmasına ve enflasyonun yükselmesine neden olur. Sıcak paradan ziyade sermaye ihtiyaçları farklı kanallardan karşılanmalıdır. Türkiye'de halk genellikle paranın güvende olduğu hissine kapılmak için paralarını, altınlarını veya farklı para birimlerini yastık altında tutma eğilimindedirler. Yastık altındaki altın ve paraları, yeni yatırım araçlarıyla ekonomiye kazandırmak gerekiyor.

Toplantının diğer davetli konuşmacısı olarak katılan Doç. Dr. Cemil ERARSLAN da Türkiye Ekonomisinin güncel sorunlarını değerlendirdi. Konuşmasına bugünlerde çok tartışılan merkez bankasının bağımsızlığı ile başladı. Merkez Bankalarının bağımsızlığını tanımlarken, ekonomik ve siyasi bağımsızlık olmak üzere iki farklı bağımsızlık türünden bahsederiz. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bu bağımsızlıkları kazanmıştır. Yeni merkez bankası başkanı tarafından hangi politikaların uygulanacağı sorusuna ise şu şekilde cevap vermiştir: Şahap Kavcıoğlu enflasyonda kalıcı bir düşüş elde etmek için merkez bankasının temel hedefi doğrultusunda para politikası araçlarını etkin bir şekilde kullanmaya devam edecektir. Doç. Dr. Cemil Erarslan’a göre, enflasyonu tek haneli rakamlara indirmeden, faiz oranını düşürmek ve makroekonomik istikrarı sağlamak pek mümkün değildir. Bu yüzden Şahap Kavcıoğlu faiz oranlarını yüksek seviyelerde tutmaya devam edecektir. Ayrıca dolarizasyon olarak adlandırılan diğer bir güncel sorundan daha bahsetti. Dolarizasyon oranı 2001 ekonomik krizi sonrası dönemde kademeli olarak düşmeye başlasa da şu günlerde hızla yüzde 30'dan yaklaşık yüzde 65'e kadar yükselmiştir. Bu sebeple enflasyonu ve dolarizasyonu düşürmek için sıkı para ve maliye politikası uygulanmalıdır.