Directorate of Student Affairs
|

Frequently Asked Questions for Lateral Transfer

 

        Yatay Geçiş Ofisi

 

?Yatay geçiş yöntemleri nelerdir?

üYatay geçiş yöntemleri için tıklayınız.

 

?Eğitim dili en az  %30 İngilizce ve tamamen İngilizce olan programlara yatay geçiş için İngilizce muafiyet sınavına girmeli miyim?

üUluslararası geçerliliği olan İngilizce sınavlarının Senato tarafından kabul edilen AYBÜ İngilizce Muafiyet Sınavı Eşdeğerlilik ve Muafiyet Puanlarını görmek için tıklayınız.

 

?AYBÜ Kurum İçi Yatay Geçiş şartları nelerdir?

üÜniversitemiz  Ön Lisans / Lisans Programlarına Kurum İçi Yatay Geçiş kapsamında öğrenci kabulüne ilişkin esasları görmek için tıklayınız.

 

?AYBÜ Kurumlararası Yatay Geçiş şartları nelerdir?

üÜniversitemiz Ön Lisans / Lisans Programlarına Kurumlararası Yatay Geçiş kapsamında öğrenci kabulüne ilişkin esasları görmek için tıklayınız.

 

?AYBÜ Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş (Ek Madde 1) şartları nelerdir?

üÜniversitemiz Ön Lisans / Lisans Programlarına Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş (Ek Madde 1) kapsamında öğrenci kabulüne ilişkin GÜZ VE BAHAR DÖNEMİ EK MADDE 1 UYGULAMA İLKELERİ’ni görmek için tıklayınız.

 

?Daha önce Kurumlararası Yatay Geçiş yapan öğrenci bir daha Kurumlararası Yatay Geçiş kapsamında yatay geçiş yapabilir mi?

üKurumlararası Yatay Geçiş bir defadan fazla yapılabilir.

 

?Daha önce Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş (Ek Madde 1) yapan öğrenci bir daha Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş (Ek Madde 1) kapsamında yatay geçiş yapabilir mi?

üMerkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş bir defadan fazla yapılamaz.

 

?Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş (Ek Madde 1) kapsamında yatay geçiş yapan öğrenci tekrar eski üniversitesine dönüş yapabilir mi?

üMerkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş (Ek Madde 1)  uyarınca yatay geçiş yapan öğrenciler ÖSYS Merkezi Yerleştirme sonucu kayıt hakkı kazandıkları Yükseköğretim Kurumuna daha sonraki başvuru tarihlerinde geri dönebilirler.

 

?Ön Lisans / Lisans Programlarına yatay geçişler ne zaman yapılmaktadır?

üKurumlararası Yatay Geçiş başvuruları Temmuz ayı içerisinde, Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş (Ek Madde 1)  Ağustos ayı içerisinde yapılmaktadır.

Ayrıca Ön Lisans Programları Bahar Dönemi için Ocak ayı içerisinde yapılmakta olup, Bahar Dönemi Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş (Ek Madde 1) uyarınca öğrenci alınıp alınmayacağı üniversitelerin yetkili kurullarınca karara bağlanmaktadır.

 

?Yatay geçiş başvurusunu nasıl yapmam gerekiyor?


üTüm yatay geçiş başvuruları online olarak yapılmaktadır.

Online başvuru kılavuzu için tıklayınız.

 

?Yatay geçiş başvurusunda evrakları nasıl teslim etmeliyim?

üOnline Yatay Geçiş başvurusu yapan aday istenilen gerekli belgeleri taratarak başvuru menüsüne yükler. 

 

?Tamamen veya kısmen İngilizce eğitim dilinde bir programa kayıtlıyım. Üniversitemde yabancı dil hazırlık sınıfını geçtim. Üniversitenizdeki eğitim dili tamamen veya kısmen İngilizce olan bir programa başvuru yapabilmem için tekrar AYBÜ yabancı dil muafiyet sınavına girmek zorunda mıyım?

üKurumlararası yatay geçiş kapsamında başvuracak adayın,  tamamen veya kısmen yabancı dil ile eğitim yapan yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş için ilgili yükseköğretim kurumunun yapacağı yabancı dil yeterlilik sınavından başarılı olmak ya da ulusal veya uluslararası geçerliliği olan yabancı dil sınavlarından ilgili yükseköğretim kurumunun belirlediği başarı düzeyinde bir puanı başvuru               sırasında belgelemek şarttır.

 

?Eğitim dili Türkçe olan bir programdan, Üniversitenizdeki eğitim dili tamamen veya kısmen İngilizce olan bir programa yatay geçiş başvurusu yapabilir miyim?

üMerkezi yerleştirme puani ile yatay geçiş yapan öğrencinin öğretim dili Türkçe programdan tamamen veya kısmen yabancı dilde eğitim yapan programlara geçişinde öğrencinin yabancı dil şartını sağlaması gerektiğini, hazırlık sınıfında veya birinci sınıfta geçiş yapmak isteyen öğrencilerin yabancı dil şartını sağlamaması durumunda yabancı dil hazırlık eğitimi almaları gerekmektedir.

 

?Genel not ortalamam 3,05 fakat iki dersten FF’im var, yatay geçiş başvurusu yapabilir miyim?

üMerkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş (Ek Madde 1) kapsamında öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanlarının başka bir diploma programının girdiği yıldaki taban puanına eşit veya yüksek olması şartı dışında herhangi bir şart aranmamaktadır.

Kurumlararası Yatay Geçiş kapsamında ilgili fakülteler tarafından genel not ortalaması belirlenir. Alttan dersi bulunmaması özel şart olarak istenebilir.