Üniversitemizde ilk akademik görünürlük toplantısı 28 Mart 2024 tarihinde Etlik Milli İrade Yerleşkesi konferans salonunda düzenlenmişti. Toplantıda, akademik dünyanın son derece rekabetçi bir ortam olduğunu, bu ortamda, araştırmacıların çalışmalarının fark edilmesinin her zamankinden daha önemli hâle geldiğini, akademik görünürlüğün bir araştırmacının çalışmalarının diğer akademisyenler tarafından bilinme ve tanınma derecesi olduğunu, görünürlüğün araştırmanın etkisini ve araştırmacının kariyer gelişimini doğrudan etkileyen önemli bir faktör olduğunu belirttildi. Bu kapsamda ORCID, Google Akademik, Web of Science, SCOPUS ve AYBÜ Akademik Veri Yönetim Sistemi’ne araştırmacıların bilgilerini ve yayınlarını nasıl ekleyebileceklerini ve ilgili veri tabanları arasında otomatik veri aktarımı için nasıl bağlantı yapılabileceklerini uygulamalı olarak gösterilmişti. Yapılan bu faaliyetlerin hangi aşamada olduğunu görmek için 16 Mayıs 2024 tarihinde birim akademik görünürlük koordinatörleri ile yapılan toplantıda çalışmalar hakkında durum değerlendirmesi yapıldı.
Bu bilgi doğrultusunda akademik görünürlük adına yapılan işlemleri daha anlaşılır kılmak için aşağıda neler yapılması ile ilgili veri seti yer almaktadır.
* ORCID araştırmacı hesabı, ücretsiz olarak alınabilmektedir: https://orcid.org/signin
* Yayın listesi, “Hesap Ayarları/Görünürlük/Herkes” seçilerek herkese açık hâle getirilebilir.
* Araştırmacı, “Çalışmalar/Ekle/Arama ve Bağlantı” seçeneğinden Crossref veya DataCite gibi veri kaynaklarından birini seçtikten sonra açılan sayfada “Erişimi Yetkilendir” izni verirse DOI’sini içeren yayınlar bu veri tabanlarına eklendikçe ORCID sayfasına da otomatik olarak aktarılır.
* Yayınlarda DOI numarası varsa “Çalışmalar/Ekle/Arama ve Bağlantı/ Crossref Metadata Search” seçeneğini kullanılarak açılan sayfadaki arama kutusuna DOI numaranızı yazılarak yayınlar bulunabilir ve “Add to ORCID” ikonuna tıklanarak tek tek de eklenebilir.
* Kitap, makale ve diğer yayınlar, DOI ataması yapan dergi ve yayınevlerinde yayımlanmalıdır. DOI’si olmayan çalışmalar yeterli görünürlüğe ulaşamamaktadır.
* İstifade edilen kaynakların (kitap, kitap bölümü, makale vb.) varsa DOI bilgileri mutlaka kaynakça eklenmelidir. DOI üzerinden yayın ve atıf eşleştirmeleri yapılmaktadır.
* Çalışma, “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları”ndan (https://turkiye.un.org/tr/sdgs) birini destekliyorsa metinde bu husus uygun şekilde belirtilebilir. Yazarlar akademik profillerinde (AVESİS vb.), yayının kalkınma hedefini etiketleyebilmektedir.
* Çalışma açık erişim ise veya yayımcı çalışma metninin kurumsal arşivde erişime açılmasına izin vermişse tam metin akademik veri yönetim sistemlerine (AVESİS vb.) eklenerek erişime açılabilir.
* Çalışma açık erişim ise YÖK Akademik portalından (https://akademik.yok.gov.tr) erişime açılabilir.
Web of Science Group ürünleri (Web of Science, InCites, EndNote), araştırmacıları ürünler arasında eşleştirmek ve belirsizliği ortadan kaldırmak için Researcher ID’yi kullanır.
Researcher ID sayfasına ORCID eklemek, araştırmacının yayınları ile eşleştirme yapılmasında kolaylık sağlar. Böylece ORCID ile WoS arasında bilgi aktarımı mümkün hâle gelir.
Scopus ID, bir araştırmacının yayınlarını, alıntı sayılarını ve diğer metriklerini izlemeye olanak tanır. Bu, akademisyenlerin ve araştırmacıların etkisini ve performansını değerlendirmek için kullanılır. Scopus, ORCID (Open Researcher and Contributor ID) ile entegre edilebilir. Bu, araştırmacının Scopus ID ve ORCID profillerinin birbirine bağlanmasını sağlar ve verilerin senkronize edilmesine yardımcı olur.
Google Akademik’de bir araştırmacı profili oluşturmak için kurumsal bir e-posta adresi (edu gibi) kullanmak gerekmemektedir. Ancak, kurumsal bir e-posta adresi kullanmak profilin güvenilirliğini artırabilir ve profilinizi diğer araştırmacılara daha güvenilir kılabilir. Hesap oluşturma ve yayın eklemek için https://scholar.google.com adresinden giriş gereklidir. Kayıt sonrası Kurumsal e-posta adresi (edu.tr) eklendiyse doğrulama için bir e-posta gönderilecektir. E-postadaki talimatlar takip edilerek hesap doğrulanmalıdır.
Google Akademik profilinize otomatik olarak yayın eklemek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
* Google Akademik web sitesine gidin ve Google hesabınızla oturum açın.
* Sağ üst köşede bulunan profil simgenize veya menüye tıklayarak profilinize gidin.
* Profil sayfanızda, sağ üst köşede bulunan kalem simgesine veya “Profili Düzenle” düğmesine tıklayarak profil ayarlarınızı düzenleyin.
* Profilinizde “Makale ekle” seçeneğine tıklayın. Burada makalelerinizi eklemek için birkaç seçenek göreceksiniz: Manuel Ekleme: Eserleri tek tek eklemek için kullanabilirsiniz. Yazar Adına Göre Ekle: Adınıza uygun yayınları otomatik olarak bulmak için kullanabilirsiniz. Otomatik Yayın Eklemek İçin: “Yazar Adına Göre Ekle” seçeneğini kullanarak, adınızı girin ve Google Akademik’in sizin adınıza yayın aramasına izin verin. Bulunan yayınları gözden geçirip seçebilir ve profilinize ekleyebilirsiniz.
* Profil ayarlarınızda, “Makale ekleme” veya benzer bir seçenek altında, otomatik olarak yayınları profilinize ekleme seçeneğini etkinleştirebilirsiniz. Bu ayar, Google Akademik’in adınızı izleyerek sizin için yeni yayınları otomatik olarak profilinize eklemesine olanak sağlar.
* Ayarlarınızı yapıp seçiminizi yaptıktan sonra işlemi kaydedin.
Böylece, ORCID veya Ad Soyada göre WoS, Scopus, TR Dizin ve DergiPark’tan otomatik olarak bulunan yayımlar “Otomatik Bulunan” sayfasında listelenir ve araştırmacı yayınını seçip sisteme ekleyebilir, manuel veri girişinin zahmetinden kurtulmuş olur.
VİDEO KAYDI: “Akademik Görünürlük Stratejileri Uygulamalı Eğitimi”, 28 Mart 2024, Etlik Milli İrade Yerleşkesi Konferans Salonu, https://www.youtube.com/watch?v=gpcCWBPY5Io&t=4922s
VİDEO KAYDI: “Akademik Görünürlük Koordinatörleri Toplantısı”, 16 Mayıs 2024, Etlik Milli İrade Yerleşkesi Konferans Salonu, https://www.youtube.com/watch?v=lRMDs5d2gNg
PDF: “Akademik Görünürlük Kılavuzu: Çevrimiçi Yazar Profillerinin Güncel Tutulması”, https://dergipark.org.tr/tr/pub/tetkik/issue/83990/1471067