T.C.
ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ
SOSYAL TESİSLER İKTİSADİ İŞLETME YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Faaliyet Alanı
Amaç
Madde 1 – (1) Bu yönergenin amacı; Üniversite mensupları, emeklileri ve bunların eş ve çocukları ile kanunen bakmakla yükümlü oldukları aile bireylerinin, Üniversite paydaşlarının, konuklarının ve öğrencilerinin yemek, konaklama, çay, kantin ve diğer benzeri sosyal, kültürel hizmetlerini uygun bedelle, sağlıklı bir şekilde karşılayabilmeleri ve sosyal tesis binalarının yapımı, kurulması, işletilmesi, bakım ve onarımı ile ilgili esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu yönerge, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinde kurulacak İktisadi İşletme Müdürlüğü bünyesinde verilecek tüm hizmetleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu yönerge 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunun 47’nci, 48’inci ve diğer ilgili maddeleri; 5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun ilgili maddeleri; Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca İşletilen Eğitim ve Dinlenme Tesisi, Yurt, Kreş, Spor Tesisi (Eğitim ve Öğretim dışında) ve Benzeri Sosyal Tesislerin Muhasebe Uygulamalarına Dair Esas ve Usuller ile Yükseköğretim Kurumları Mediko-Sosyal Sağlık, Kültür ve Spor İşleri Dairesi Uygulama Yönetmeliği uyarınca düzenlenmiştir
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu yönergede geçen;
a) Denetim Kurulu : Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İktisadi İşletme Denetim Kurulunu,
b) İktisadi İşletme : Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İktisadi İşletmesini,
c) İşletme Müdürü : Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İktisadi İşletme Müdürünü,
ç) Rektör : Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörünü,
d) Tesis Sorumlusu: İktisadi İşletme Müdürlüğü çatısı altında faaliyet gösteren her bir birimin
sorumlusunu,
e) Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesini,
f) Yürütme Kurulu :Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İktisadi İşletme Yürütme Kurulunu,
ifade eder.
İktisadi İşletmenin Ticaret Ünvanı ve Faaliyet Alanı
MADDE 5 - (1) İktisadi İşletmenin ticaret unvanı, “Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İktisadi İşletmesi”dir.
(2) İktisadi İşletmenin faaliyet alanı; Sosyal ve Konaklama Tesisi, Misafirhane, Öğrenci Yurdu, Büfe, Market, Kantin-Kafeterya, Yemekhane, Lokanta, Otopark Alanı, Kongre ve Kültür Merkezleri, Konferans Salonları, Sinema ve Tiyatro Salonları, Spor Salonları, Kırtasiye ve Fotokopi Merkezlerinin ve diğer tesislerin kurulması, işletilmesi; Üniversite bünyesinde veya Üniversitenin işbirliği yaptığı kişi, kurum ve kuruluşlarca üretilen Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi amblemli her türlü ürünlerin fiziki ve e-ticaret üzerinden satışı için gerekli platformları ve işyerlerinin işletilmesini kapsar. Ayrıca, öğrencilerin boş zamanlarında ilgi ve yeteneklerine göre sanat ve kültür çalışmaları yapmaları için gölge oyunları, minyatür, ebru, hat, resim, fotoğraf, sinema, el sanatları, kültürel eserler, halk dansları, tiyatro ve müzik vb. faaliyet alanlarında kurslar açılmasını, konser organizasyonları yapılmasını, bununla beraber öğrenciler için Yürütme Kurulu tarafından uygun görülen sağlık, kültür ve spor alanlarında her türlü organizasyonun yapılmasını, bu alanlarda işletmelerin açılmasını ve idamesini sağlamaktır.
İKİNCİ BÖLÜM
Organlar, Görevleri ve Çalışma Esasları
Organlar
MADDE 6 – (1) Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İktisadi İşletmesi aşağıdaki organlardan oluşur.
a) Yürütme Kurulu
b) İşletme Müdürü
c) Denetim Kurulu
Yürütme Kurulu
MADDE 7 – (1) Yürütme Kurulu İktisadi İşletmenin en yüksek seviyede yetkili ve sorumlu karar organıdır. Yürütme Kurulu bir başkan ve üniversite personeli dört üyeden oluşur ve görev süresi iki yıldır; süresi dolan üyeler tekrar görevlendirilebilir. Yürütme Kurulu Başkanı Rektör olup gerek gördüğü durumda yerine Yürütme Kurulu Başkanlığı görevini yapmak üzere 4 üyeden hariç olmak üzere başkan görevlendirebilir. Yürütme Kurulu üyelerini Rektör atar.
Yürütme Kurulunun Görevleri
MADDE 8 – (1) Yürütme Kurulunun görevleri şunlardır:
a) Sosyal Tesis İktisadi İşletmesi ile ilgili kararlar almak, tesis açılması ve kapatılması ile ilgili kararlar alarak Rektör onayına sunmak,
b) Giderleri İktisadi İşletme gelirlerinden karşılanmak üzere, tesislerde hizmeti yürütmek amacıyla görevlendirilecek işçi, kısmi zamanlı öğrenci ihtiyacını ve ödenecek ücretleri ile görevlendirilecek diğer kamu personeli ihtiyacını İktisadi İşletme müdürünün teklifini değerlendirerek Rektör onayına sunmak.
c) İktisadi İşletme Müdürünün önerisi doğrultusunda tüm ürün ve hizmetlerin ücretlerini karara bağlamak
ç) Her yıl sosyal tesislerle ilgili İktisadi İşletme Müdürü tarafından hazırlanan mali tablolar doğrultusunda bütçe taslağını hazırlamak değerlendirmek ve Rektörlük onayına sunmak,
d) Her yıl sonunda faaliyet raporu hazırlamak,
e) Rektör’ün vereceği diğer görevleri yapmak,
f) Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi öğrencilerinin beslenme ve barınma giderlerine katkı olarak herhangi bir gider belgesi aranmaksızın nakit olarak banka hesaplarına aktararak ödeme yapılabilme durumunu karara bağlamak; ödeme yapılabilme durumunda ödenecek tutar ve kriterler ile ödeme yapılacak öğrenci sayısını belirlemektir.
Yürütme Kurulu Başkanının Görevleri
MADDE 9 – (1) Yürütme Kurulu Başkanının görevleri şunlardır:
a) İktisadi İşletmenin "Harcama Yetkilisi" görevini yürütür. Bu yetkisini uygun göreceği Yürütme Kurulu üyelerinden birisine veya İktisadi İşletme Müdürüne devredebilir.
b) Yürütme Kurulu üyelerinin çalışmalarında eşgüdümü sağlar.
c) İktisadi İşletme ve tesisleri hakkında idari ve mali kararlar alır ve Rektör onayına sunulacak kararların takibini yapar.
ç) Gerektiğinde bir tesis sorumlusuna birkaç tesisin sorumluluğunu verebilir.
İşletme Müdürü
MADDE 10 – (1) İşletme Müdürü, İktisadi İşletmenin sorumlu müdürüdür. Yürütme Kurulu Başkanının teklifi ile rektör tarafından görevlendirilir; Yürütme Kurulu ve Başkanına karşı sorumludur. İktisadi İşletme tesis sorumlularının ve diğer personelin amiridir; Gerçekleştirme ve muhasebe görevlisidir. Yürütme Kurulu Başkanının harcama yetkisini kendisine devretmesi durumunda harcama yetkililiği görevini yürütür. Bu durumda gerçekleştirme ya da muhasebe görevlisi unvanı şahsında birleşmez ve bu görevler diğer kamu personeli eli ile yürütülür.
(2) Gerektiğinde, İşletme Müdürüne yardımcı olmak üzere İşletme Müdürünün teklifi ve Yürütme Kurulunun uygun görüşü ile İktisadi İşletme Müdürü Yardımcısı, tesis sorumlusu, ambar memurluğu, muhasebe yetkilisi mutemetliği vb. görevleri yapmak üzere yeteri kadar kamu personeli görevlendirilebilir. Görevlendirilen personelin iş tanımı İşletme Müdürü tarafından düzenlenecek talimatname ile yapılır. Görevlendirilen bu memurlar 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu ve tali mevzuatlarla belirlenmiş yetki ve sorumluluklara sahiptirler. Memuriyet kadro ve ünvanlarının; İktisadi İşletme Müdürü, İktisadi İşletme Müdür Yardımcısı ve tesis sorumlularının niteliğine etkisi yoktur
İşletme Müdürünün Görevleri
MADDE 11 – (1) İşletme Müdürünün görevleri şunlardır:
a) Yürütme Kurulu Başkanının ve Yürütme Kurulunun alacağı kararları icra eder.
b) İşletmenin harcama yetkilisi veya muhasebe görevlisi ve gerçekleştirme görevlisi olarak yetki alanına giren konularda vergi dairesi ve diğer resmi kurum ve kuruluşlarla yapılan yazışmalar ve verilen beyannamelerde İktisadi İşletmeyi temsile yetkilidir.
c) İktisadi İşletmenin tüm birimleri arasında gerekli eşgüdümü sağlar.
ç) Kendisine yazılı olarak imza yetkisi verilmiş olmak şartıyla İktisadi İşletmenin yapacağı yazışmalarda gerekli hallerde imzaya yetkilidir.
d) Bu tesislerdeki hizmetlerin yürütülmesi için personel planlaması yaparak Yürütme Kurulunun onayına sunar.
e) Yönergede belirtilen yetkiler dahilinde Yürütme Kuruluna ve Yürütme Kurulu Başkanına önerilerde bulunur.
f) Hazine ve Maliye Bakanlığınca yayımlanan “Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca İşletilen Sosyal Tesislerin Muhasebe Uygulamalarına Dair Esas ve Usuller” ve yürürlükteki diğer mevzuat hükümleri doğrultusunda işlemlerin yürütülmesini sağlar.
g) Harcama yetkilisi veya gelir-gider gerçekleştirme görevlisi olarak yaptığı iş ve işlemlerden dolayı çeşitli kanunlarla belirlenen sorumluluk ve yetkileri haizdir.
Denetim Kurulu
MADDE 12 – (1) Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörünün iki yıl süre ile görevlendireceği en az üç üniversite mensubundan oluşur.
(2) Denetim Kurulu İktisadi İşletmeyi yılda bir mali yönden denetler, Denetim Kurulu tarafından kararlar çoğunlukla alınır, çekimser oy kullanılamaz. Karşı oy kullanan kurul üyeleri gerekçesini kurul kararına yazmak ve imzalamak zorundadır. Denetim Kurulu üyeleri oy ve kararlarından sorumludur. Denetim Raporu dayanak ve belgeleri de eklenmek suretiyle Rektörlük makamına sunulur.
(3) Rektör, dışarıdan denetim kuruluşlarına İktisadi İşletmeyi denetlettirebilir. Tüm denetim raporları ve dayanakları 5 (beş) yıl süre ile muhafaza edilir.
Hizmetlerin Yürütülmesi
MADDE 13 – (1) Hizmetler, Yürütme Kurulu Başkanının gözetiminde İşletme Müdürü tarafından yürütülür. İşletme Müdürü bu görevini yardımcısı ve tesis sorumluları eliyle de yürütebilir. Ayrıca Yürütme Kurulunca gerekli görülen işlerde işçi ve sözleşmeli personel de çalıştırılabilir. Ayrıca hizmetlerin yürütülebilmesi için İktisadi İşletmeye kurumda görev yapan idari, akademik ve diğer personel arasından da görevlendirme yapılabilir.
Bu durumda söz konusu personelin İktisadi İşletme bünyesinde görev yerine ve görevine İşletme Müdürü karar verir.
(2) İktisadi İşletme; Üniversitenin tüm birimlerindeki fiziki alanları eğitim, uygulama ve diğer faaliyetleri için Rektör onayı ile kullanabilir. Bu durumda söz konusu faaliyet ile ilgili tüm cari masraflar, ilgili birim yetkilisi, Yürütme Kurulu Başkanı ve İşletme Müdürü tarafından tutanak ile tespit edilerek, İktisadi İşletmeden karşılanır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Mali Hükümler
Mali İşler
MADDE 14 - (1) Satışa yönelik ürünlerin satış fiyatı ile tesislerde düzenlenen sempozyum, kongre, çalıştay ve diğer tüm organizasyonlarda verilen geçici hizmetlere ait ücretler (katılım ücreti, konaklama ücreti vb. ücretler) İşletme Müdürünün teklifi üzerine Yürütme Kurulu Kararı ile belirlenir.
(2) Fiyat tespitinde brüt tutara en az net % 10 kar ilave edilir. Yürütme Kurulu ürün ve hizmet bedellerinde indirim yapabilir. Yapılacak indirimden sonraki bedel ürün veya hizmetin brüt maliyetinden az olamaz.
(3) Hizmetlerin yürütülebilmesi için bankalarda açılan hesaplara para yatırmaya, para çekmeye, çek karnesi almaya, çek keşide etmeye, yeni vadeli ve vadesiz hesaplar açmaya, pos başvurusu yapmaya ve gerekli belgeleri imzalamaya, ödeme talimatı vermeye, İşletme Müdürü yetkilidir.
(4) Ödemeler kural olarak banka aracılığıyla yapılır. Yürütme Kurulunun belirleyeceği limit dahilinde kasadan da ödeme yapılabilir. Kasadan yapılacak ödeme ve kasada bulundurulacak nakit tutarı her yıl yayınlanan Parasal Sınırlar ve Oranlar Genel Tebliğinde belirlenen tutarların iki katını geçemez.
(5) İktisadi İşletme gelir gider tablosu ve mizanı her yıl İşletme Müdürü tarafından hazırlanarak Yürütme Kurulunun onayına sunulur.
(6) Yılsonu itibariyle hazırlanan bilanço ve gelir gider tablosu Yürütme Kurulunun onayına sunulur.
(7) Tesislerde verilen hizmet karşılığı gelir ve giderlerin muhasebesi güncel mali mevzuat hükümlerine göre tutulur.
(8) Kurumlar vergisi beyannamesi verilip, tahakkuk kestirildikten sonra elde edilen yıllık net kârdan belirli bir tutar veya tamamı Yürütme Kurulu kararı ile Üniversitenin Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığınca kullanılmak üzere Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı hesabına yatırılır veya İşletme giderlerinde kullanılır.
(9) Maddi duran varlıklardaki değer artışları sermayeye ilave edilir.
(10) Tüm gelir ve gider evrakları 1 asıl 1 suret olmak üzere iki nüsha olarak düzenlenir. En az bir sureti 5 yıl süre ile muhafaza edilir.
(11) İktisadi İşletme, mali defterlerini serbest muhasebeci aracılığıyla ücret karşılığı düzenlettirip takip ettirebileceği gibi, işletme bünyesinde bu iş için muhasebeci çalıştırmak suretiyle de tutturabilir.
(12) İktisadi İşletme için 4734 sayılı Kanunun 22’nci maddesinin (d) fıkrası gereği yapılacak alımlarda aynı fıkrada büyükşehir belediyesi sınırlarında yer alan idareler için belirlenen oranın 2 katı uygulanır.
(13) Yapım, bakım ve onarım işlerinde de büyükşehir belediyesi sınırlarında yer alan idareler için belirlenen oranın 5 katı uygulanır.
(14) İktisadi İşletme Yürütme Kurulu Kararı ve Rektör tarafından uygun görülen yerlere İktisadi İşletme bünyesinde faaliyet göstermek üzere tesis açmak, mevcut tesislerini veya diğer fiziki alanlarını iyileştirmek için her türlü bina ve çevre düzeni yapar veya mevcutları bakım onarım ve tadilatlarını yaparak iyileştirir.
(15) İktisadi İşletmenin güncel gider mevzuatına uymayan direkt veya dolaylı bazı giderleri için tutanak veya fatura, fiş, makbuz vb. belge karşılığı direkt gider yapmaya Yürütme Kurulu Başkanının onayı ile İşletme Müdürü yetkilidir.
(16) İşletme Müdürünün değişmesi durumunda (muhasebe görevi nedeniyle) durumun tebliğinden itibaren 20 iş gününden sonra görevinden ayrılır; bu süre zarfında yeni görevlendirilen kişiye hesapları devreder. Devir işlemi gerçekleştirilmeden önce Denetim Kurulu tarafından denetlenmeyen döneme ait denetim işlemi yapıldıktan sonra devir işlemi gerçekleştirilir.
(17) Yönergede hüküm bulunmayan hallerde Yürütme Kurulunun dışındaki tüm idari kararlar İşletme Müdürünün teklifi üzerine Yürütme Kurulu Başkanınca verilir. Ayrıca İktisadi İşletmenin Yürütme Kurulu Başkanının imzasını gerektiren tüm yazışma ve evraklarında İşletme Müdürünün paraf ve/veya imzasından sonra direkt Yürütme Kurulu Başkanının imzasına yer verilir.
(18) İktisadi İşletme Müdürü, İktisadi İşletme bünyesinde çalışan personel ya da diğer Üniversite personelinin katılacağı eğitim ve seminer ile diğer görevlendirilmelerinde gerçekleşen giderler Yürütme Kurulu onayı ile İktisadi İşletme bütçesinden karşılanabilir.
(19) Yapılan her türlü bağış ve yardımlar bütçeye gelir kaydedilerek giderlerde kullanılır. Nakdi alınan bağış ve yardımlar ilgili mevzuata göre değerlendirme yapılarak kayıtlara alınır. Yapılan tüm bağışları kabul etmeye ve kayda almaya İşletme Müdürü yetkilidir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Zayi ve fire
MADDE 15 – (1) Ticari malların ambarda muhafazasında veya satışı esnasında oluşabilecek fire, zayi ve çalıntılarda İşletme Müdürünün teklifi ve Yürütme Kurulunun kararı ile stoklardan düşülebilir. Yürütme Kurulu hangi üründe ne kadar fire, zayi ve çalıntının stoklardan düşülebileceğini, ne kadarının ilgili personelden tahsil edileceğini belirler.
Yürürlük
MADDE 16 – (1) Bu yönerge, Üniversite Senatosunda kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 17 – (1) Yönerge hükümlerini Rektör yürütür.