Fakültemizde, Yargıtay’ın 150. Yılı Etkinlikleri Kapsamında ‘Arabuluculuğun Geliştirilmesi’ Uluslararası Sempozyumu Yapıldı.

Yargıtay’ın 150. yılı etkinlikleri kapsamında, Yargıtay Başkanlığı ve Fakültemizin ortaklaşa düzenlediği, ‘Arabuluculuğun Geliştirilmesi’ Uluslararası Sempozyumu, Ankara Arabulucular Derneği ve Başkent Arabuluculuk Uyuşmazlık Çözüm Merkezi’nin de katkılarıyla 6-7 Aralık 2018 tarihinde Üniversitemiz Etlik Milli İrade Binası Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Sempozyuma, Yargıtay Başkanı Sn. İsmail Rüştü Cirit, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sn. Mehmet Akarca, Üniversitemiz Rektörü Sn. Prof. Dr. Metin Doğan, Fakültemiz Dekanı ve Rektör Yardımcısı Sn. Prof. Dr. M. Fatih Uşan ve Yargıtay Daire Başkanları ile Türkiye’den ve Yurt Dışından çok sayıda hâkim, avukat ve akademisyenler katıldı.

Sempozyum, Yargıtay ve Fakültemizin tanıtım filmlerinin gösterimiyle başladı. Tanıtım filmleri gösteriminin ardından Fakültemiz Dekanı ve Rektör Yardımcısı Sn. Prof. Dr. M. Fatih Uşan, katılımcılara yönelik bir açılış konuşması yaparak, Fakültemizin kuruluşundan bu yana pek çok ulusal ve uluslararası faaliyeti gerçekleştirdiğini ve bunların sonuncusu olarak da arabuluculuk gibi geçmişten beri kültürümüzde olan, birçoğumuzun belki de ailelerinde bile karşılaştığı bir kurumun sempozyumunu yapmaktan dolayı memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Sn. Prof. Dr. M. Fatih Uşan’ın konuşmasının ardından, Üniversitemiz Rektörü Sn. Prof. Dr. Metin Doğan da misafirlere yönelik bir açılış konuşması yaptı. Rektörümüz konuşmasında, hukuki uyuşmazlıkların hayatımızın her alanında olduğunu ve bu uyuşmazlıkların tarihimizde kökenlerini bulan arabuluculuk kurumu ile çözülmesinin önemi vurgulayarak, böylesine önemli bir konuda sempozyum düzenleyen Fakültemizi tebrik ettiğini söyledi.

Dekanımız ve Rektörümüzün Açılış Konuşmalarının ardından, Yargıtay Başkanı Sn. İsmail Rüştü Cirit de bir açılış konuşması yaptı. Konuşmasına hem Üniversitemize hem de Fakültemize bu sempozyumu düzenledikleri için teşekkür ederek başlayan Sn. Cirit, mahkemelerimizin iş yükünün çok fazla olduğunu,  bunu azaltmak için de en etkin yollardan birinin dünyada pek çok ülkede başarıyla uygulanan ve tarihimizde hep var olan arabuluculuk yöntemi olduğunu belirtti.

Açılış konuşmalarının ardından, Adalet Bakanlığı Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı, Sn. Hakan Öztatar, Türkiye’de arabuluculuk uygulamalarından bahsetti. Konuşmasında, sürenin hukuki uyuşmazlıkların çözümünde son derece önemli olduğunu vurgulayarak, Türkiye’de 2012 yılından beri uygulanmaya başlanan ihtiyari ve zorunlu arabuluculuk yöntemleriyle bu anlamda önemli gelişme kaydedildiğini belirtti.

Sempozyumun, Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Sn. Ömer Uğur Gençcan’ın başkanlığında gerçekleştirilen ‘Aile Hukukuna İlişkin Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk’ başlıklı birinci oturumunda sırasıyla Avukat Arabulucu Doç. Dr. Natalija Kaminskiene, Avukat Arabulucu Pervin Yıldız, Doç. Dr. Huriye Reyhan Demircioğlu ve Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Üyesi Erdem Şimşek sunumlarını gerçekleştirdiler.

Öğle yemeğinin ardından devam eden sempozyumun ‘İş Hukukuna İlişkin Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk’ başlıklı ikinci oturumu, Yargıtay 22. Hukuk Dairesi Başkanı Sn. Seracettin Göktaş başkanlığında gerçekleştirildi. Oturumda sırasıyla Letonya Yüksek Mahkemesi Hakimi Zane Petersone, Prof. Dr. Talat Canbolat, Prof. Dr. Muhammet Özekes ve Prof. Dr. Murat Atalı tebliğlerini sundular.

Sempozyumun ikinci gününde ise ‘Ticari Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk’ başlıklı üçüncü oturum yapıldı. Yargıtay 19. Hukuk Dairesi Başkanı Sn. Mehmet Bülent Selçuk başkanlığında gerçekleştirilen oturumda Avukat Arabulucu Alessandro Bruni, Prof. Dr. Ali Yeşilırmak, Doç. Dr. Ersin Erdoğan ve Yargıtay 15. Hukuk Dairesi Üyesi Adem Albayrak birer sunum yaptılar.

Sempozyumda tüm konuşmacılara Fakültemiz ve Yargıtay Başkanlığı tarafından plaket takdim edildi. Program katılımcılara yönelik verilen öğle yemeğinin ardından sona erdi.

Arabuluculugun-Gelistirilmesi-Uluslararasi-Sempozyumu-05

Arabuluculugun-Gelistirilmesi-Uluslararasi-Sempozyumu-06