ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ Geçmişten Geleceğe...

Anasayfa › HABERLER

AYBÜ’de “Koruyucu Aile Sempozyumu” Yapıldı

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü tarafından “Koruyucu Aile Sempozyumu” düzenlendi.

AYBÜ Milli İrade Binası Konferans Salonu’nda “Geleceğini Koru!” sloganıyla gerçekleştirilen sempozyuma Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, Hitit Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaşif Hamdi Okur, AYBÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Özbesler, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Daire Başkanı Hakkı Bilgiç, Diyanet İşleri Başkanlığı Daire Başkanı Sedide Akbulut, Oyuncu Pelin Çalışkanoğlu Ekşi, Çubuk Belediye Başkan Yardımcısı Lokman Kılıç, Dr. Öğr. Üyesi Esma Kabasakal, TBMM Uzm. Hakan Keçe, Öğr. Gör. Elif Özaydın Demirbaş, Öğretmen/Koruyucu Aile Zeynep Didem İnce ve Öğrenci İrem Başak Bilgin konuşmacı olarak katıldı.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve AYBÜ Sosyal Sağlık ve Yardımlaşma Kulübü’nün birlikte yürüttüğü sempozyumun açılış konuşmasını ise AYBÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Aydınlı yaptı.

“Çocuk İstismarı, Bir Soykırım, Bir Katliam Mesabesinde Ele Alınmalıdır”

Aydınlı, konuşmasında “Çocukların sağlıklı gelişebilmeleri için kendilerini koruyacak, sevecek, destekleyecek, güven sağlayacak, sosyal ve maddi gereksinimlerini karşılayacak sıcak bir aile ortamına ihtiyaçları vardır. Bazı aileler zihinsel, bedensel ya da psikolojik sorunları veya ekonomik yetersizlikleri, boşanma, ölüm gibi sosyal sorunları nedeniyle bütünlüklerini devam ettiremeyip, çocuklarının gereksinimini karşılayamaz hale gelebilmektedirler. Böyle durumlarda, çocuklara yardım edebilmenin en iyi yolu, öz ailesinin koşulları iyileşinceye kadar başka bir ailenin yanında bakımlarını sağlamaktır. Bu nedenle, tüm dünyada korunmaya muhtaç çocuklar için en çok tercih edilen bakım şekli, koruyucu aile bakımıdır.  Aydınlı, Koruyucu aile çocuğa sağladığı aile ortamı ile çocuğun psiko-sosyal gelişiminin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesine ortam hazırladığı için çok önemlidir.”  diyerek tamamladı.

“Çocuklarımız Geleceğimizin Teminatıdır”

Sempozyumda konuşan Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu ise konuşmasında, çocukların milletin en değerli varlıkları olduğuna ve onların korunmasının her şeyden fazla önem arz ettiğine vurgu yaptı. Katırcıoğlu, “İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde, tüm Partilerin ittifakı ile “Çocuk Hakları Alt Komisyonu” 3 Temmuz 2019 tarihinde kurulmuştur. Gazi meclis çatısı altında bir ilk olan komisyonumuz çocuklarımızın yüksek yararını önceleyen başta yaşam hakkı, sağlık, eğitim, barınma ve güvenliği gibi konularda çalışmalar yapmaktadır.  Biz, çocuklarımızı istikbalimizi aydınlatan, geleceğimizin teminatı olan kıymetli varlıklarımız olarak görüyoruz. Ancak, Bu değeri ve bu önemi sadece kendimizden olan çocuklara değil, bütün insanlığın evlatlarına, çocuklarına göstermeliyiz.” dedi.

Çocuklar Aile Ortamının Sunacağı Dinginliğe, Samimiyete ve Sıcaklığa İhtiyaç Duymaktadır

AYBÜ Dr. Öğr. Üyesi Esma Kabasakal’ın başkanlığında düzenlenen sempozyumun konuşmacısı Öğr. Gör. Elif Özaydın Demirbaş da, çocukların fiziksel bakıma ihtiyaç duydukları kadar ruhsal/manevi bakıma da ihtiyaç duyduklarına, kurum bakımında bulunan çocuklar için fiziki imkanların oldukça gelişme gösterdiğine ve fiziki anlamda iyi koşullarda bakım sağlandığına ancak zaten travmatik deneyimlerle kuruma gelen çocukların fiziksel bakım kadar, manevi ve ruhsal rehabilitasyona da ihtiyaç duyduklarına değindi.

Sempozyumun en dikkat çekici isimlerinden birisi olan Zeynep Didem İnce ise, engelli bir çocuk olan Ali ile tanışma sürecini, koruyucu aile olmayı kabul etme anını ve oğlu Ali’yi eşi ve kızı ile nasıl benimseyip sevdiklerini anlattı.

MEB, Diyanet, Belediye, Kaymakamlık ve Üniversite başta olmak üzere birçok kuruma mensup 500’ün üzerinde katılımcı sempozyuma iştirak etti. Akademisyen, öğretmen, öğrenci, rehberlik uzmanı, sosyal hizmet uzmanları, müftülük personeli, vaiz, imam ve kuran kursu öğreticisi olmak üzere farklı meslekleri icra eden yüzlerce katılımcı, koruyucu aile olma konusunda sosyal, psikolojik, kültürel vb. birçok açıdan verimli bir bilgilendirme sürecine dahil edilmiş olundu.

Sempozyum, son oturumda katılımcılarla gerçekleştirilen soru-cevap kısmından sonra sona erdi.

Koruyucu Aile Sempozyumu 1

Koruyucu Aile Sempozyumu 2